fotograaf bruiloft

Help, Ik zoek een fotograaf voor mijn bruiloft!

11 tips voor het vinden van een geschikte bruiloft fotograaf

Ben je op zoek naar een fotograaf voor je bruiloft? Dan kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dit roept veel vragen op, zoals: “Waar moet ik precies op letten als ik een fotograaf voor mijn huwelijk ga zoeken?” Op deze pagina vind je het antwoord op de meest gestelde vragen in de zoektocht naar een geschikte bruidsfotograaf.

fotograaf huwelijk

Hoe vind ik de juiste fotograaf voor mijn bruiloft?

Bepaal bij de start van je zoektocht naar de juiste fotograaf voor je bruiloft welke stijl jullie het meeste aanspreekt. Globaal gezien zijn er 3 verschillende stijlen onder trouwfotografen. Welke van deze 3 spreekt jullie het meest aan?

Traditionele bruidsfotografie: Dit is de stijl die in de tijd van je grootmoeder de standaard was. De fotograaf neemt veel de leiding en zorgt dat alles zo goed mogelijk op de foto komt. Over het algemeen wordt er veel geposeerd en ligt de nadruk op het maken van portretten en detail foto’s.

Journalistieke bruidsfotografie: Een journalistieke bruidsfotograaf laat een bruidspaar zo min mogelijk poseren. Het doel is om zo echt mogelijke foto’s te maken van de bruiloft en het complete verhaal van de dag vast te leggen. De nadruk in de foto’s ligt op momenten die spontaan gebeuren.

Fine art bruidsfotografie: bij deze stijl wordt de nadruk gelegd op het artistieke expressie van de fotograaf. Er worden veel details gefotografeerd. Foto’s die niet letterlijk laten zien wat er gebeurt, maar die de kijker veel ruimte geven om een eigen interpretatie eraan te geven.

huwelijk fotografie

Bij journalistieke fotografie ligt de nadruk op echte momenten

Waar vind ik een fotograaf voor mijn bruiloft?

Start je zoektocht op internet. Google is je grootste vriend voor het snel en makkelijk vinden van een ruim aanbod aan fotografen voor je huwelijk. Op de website van de fotograaf kan je direct foto’s bekijken. “Word ik enthousiast van deze foto’s?” en “Zie ik mezelf dit ook doen op mijn bruiloft?” zijn goede vragen om jezelf te stellen bij het bekijken van de foto’s. Ga hierbij af op je eerste gevoel. Die is in dit geval een goede raadgever! De kans is groot dat je de fotograaf die het beste bij jullie bruiloft past op deze manier gaat vinden.

Type bijvoorbeeld in Google de zoekwoorden: “fotograaf Zeeland bruiloft” in als jullie gaan trouwen in Zeeland. Je krijgt direct verschillende fotografen te zien die je onderling kunt vergelijken.

Spreken de foto’s je aan? Daarna is het aan te raden om naast enkele foto’s van een bruiloft ook een complete serie van een bruiloft te bekijken. Zo zie je niet enkel wat toppers, maar kan je ook zien of het resultaat constant is en de fotograaf met alle verschillende omstandigheden kan omgaan.

Nog steeds enthousiast? Bekijk dan de website dan met meer aandacht en lees de tekst door. Hierin kan je lezen wat de werkwijze is. Fotografeert de fotograaf alleen of met twee fotografen op een bruiloft? Heeft de fotograaf een back-up fotograaf paraat staan in geval van ziekte? Hoe snel kan je de foto’s na je bruiloft in huis verwachten? Wat zijn de reacties van eerdere klanten? Wat kost deze fotograaf voor mijn bruiloft?

Nog steeds enthousiast?! Dan is het tijd om contact op te nemen. Grote kans dat wanneer jij op dit punt nog enthousiast bent, dit ook de geschikte fotograaf is voor jullie bruiloft.

fotografie bruiloft

Ga bij je zoektocht af op je eerste gevoel

Hoever van te voren zoek je een fotograaf voor je bruiloft?

Ieder jaar trouwen ongeveer 65.000 mensen, ruim 40.000 bruidsparen trouwen op een vrijdag of zaterdag in de maand mei tot en met september. Ga je trouwen op één van deze dagen in de zomermaanden? Dan heb je veel concurrentie en zijn er samen met jou vele stelletjes op zoek naar de meest geschikte trouwlocatie en andere leveranciers. Begin op tijd het zoeken van de juiste leveranciers.

Trouw je in de maand juni of september dan trouwen er zelfs 1.200 bruidsparen op één dag. Allemaal op jacht naar die ene leverancier die er voor hun uitspringt. Als je fotografie belangrijk vindt is het aan te raden om niet te lang te wachten tot het maken van je keuze. Voor de populaire vrijdagen in de zomermaanden worden wij gemiddeld 1,5 jaar van te voren geboekt.

In oktober trouwen gemiddeld op een vrijdag of zaterdag 500 mensen per dag. In deze maanden is de concurrentie een stuk lager. Voor deze maand worden we ongeveer 8 maanden van te voren geboekt. In oktober heb je meer kans dat je de locatie kan boeken die het meest bij jullie past. Dit is één van de vele voordelen van trouwen in de herfst.

fotograaf bruiloft

Afhankelijk van de periode van trouwen zijn mensen al 1,5 jaar van te voren op zoek naar een fotograaf

Ik wil een betaalbare fotograaf voor mijn bruiloft!

“Ik wil een betaalbare fotograaf voor mijn bruiloft!” Maar wat is betaalbaar? De definitie van wat betaalbaar is, is voor iedereen anders. Voor de één is een Volkswagen Polo of Golf een betaalbare auto en voor de ander is dit een Porsche best betaalbaar. Dit zelfde geld voor wat bruidsparen betaalbaar vinden voor een fotograaf hun bruiloft. Het ene bruidspaar geeft duizenden euro’s uit omdat ze dit erg belangrijk vinden en een ander stel besteed dit budget ergens anders aan.

Tip: ga in de zoektocht naar een fotograaf voor je bruiloft vooral af op wat je terugkrijgt. Hoeveel ervaring heeft een fotograaf? Kan je met een gerust hart vertrouwen dat alles goed komt en kan je de controle volledig uit handen geven bij deze fotograaf? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen.

fotograaf bruiloft feest

Zoek een fotograaf die je de zekerheid geeft dat alles goed wordt vastgelegd

Wat kost een fotograaf voor mijn huwelijk?

Wat kost een fotograaf voor mijn bruiloft“, is een goede vraag om jezelf te stellen. Als je een budget gaat opstellen voor je bruiloft dan wil je graag weten wat een fotograaf voor je bruiloft kost. Het antwoord is minder eenvoudig. Er is geen vaste prijs voor wat een fotograaf kost. De prijzen voor een fotograaf voor je huwelijk lopen uiteen van enkel honderden euro’s tot ruim 5.000,- euro. Hier zit dus nogal wat verschil in.

De gemiddelde prijs van een huwelijksfotograaf

De prijs is een redelijke indicatie over de kwaliteit die je mag verwachten. Gemiddeld geven bruidsparen ongeveer 2.000,- euro uit aan fotografie. Je mag er vanuit gaan dat je dan ook gemiddeld goede foto’s krijgt van je bruiloft. Wil je iets specialere foto’s dan betaal je in veel gevallen meer dan dit gemiddelde bedrag. Vind je fotografie minder belangrijk dan de meeste bruidsparen kan je natuurlijk kiezen voor een goedkopere fotograaf voor je bruiloft. Er is voor ieder budget een fotograaf te vinden, en tussen het eindresultaat zit vaak een groot verschil.

Een fotograaf uitkiezen en daarbij je keuze enkel op de prijs baseren is niet verstandig. Bekijk goed wat je voor deze prijs terugkrijgt. Zoals hierboven aangegeven is de kwaliteit van de foto’s daarbij een belangrijk onderdeel.

Het verschil in prijzen van bruidsfotografen

Vind je het belangrijk dat alle foto’s van je dag scherp zijn? Dat ook alle spontane reacties van je gasten worden gefotografeerd? Dat je fotograaf geen enkel moment mist? Dat je zeker weet dat de kus tijdens de ceremonie erop staat? Wil je daarnaast een fotograaf die na afloop foto’s aflevert waarvan je totaal verrast bent? Is je antwoord op deze 5 vragen minimaal 4x ja, dan moet je op zoek naar een fotograaf met veel ervaring. Van een expert, die al snel meer dan 250 bruiloften heeft gefotografeerd, mag je dit allemaal verwachten. Een expert op het gebied van bruiloften fotograferen kost vaak meer dan het gemiddelde van 2.000,- euro.

Ervaring van de fotograaf speelt een grote rol in de prijs en de kwaliteit van de foto’s. Heeft een fotograaf nog maar weinig ervaring in het fotograferen van bruiloften, dan is de prijs vaak een stuk lager dan het gemiddelde. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer er onverwachte dingen gebeurden de kans groot is dat deze fotograaf net te laat is met het maken van een foto. Ook is de kans reëel dat niet alle foto’s scherp zijn. Dit is het risico wat je moet overwegen bij je keuze voor een goedkope bruidsfotograaf.

fotograaf huwelijk journalistiek

Vergelijk fotografen onderling op kwaliteit en originaliteit

Is het nemen van een goedkope hobby fotograaf een goed idee?

Voor het antwoord op deze vraag moet je voor je jezelf eerst een andere vraag stellen: “Hoe belangrijk vind ik foto’s van mijn bruiloft?” Hecht je niet zoveel waarde aan de herinneringen aan je bruiloft dan is wellicht een goedkope hobby fotograaf het overwegen waard.

Misschien kan je dan zelfs een gratis fotograaf voor je bruiloft vinden in je familiekring. Er is vast wel iemand die het leuk vind om wat foto’s te maken van jullie huwelijk. Denk hier wel goed over na! Het zou vervelend zijn als je achteraf spijt hebt omdat de foto’s niet zo mooi zijn geworden als dat je had gehoopt. Dit is nu eenmaal een reële kans zodra een goedkope hobbyfotograaf je bruiloft fotografeert.

Veel bruidsparen vinden trouwfoto’s erg belangrijk. De foto’s zijn de herinnering aan één van de meest bijzondere dagen in je leven. Een dag waar veel voorbereidingen aan vooraf gaan. Je kiest zorgvuldig prachtige trouwkleding uit, zorgt dat alles precies op elkaar wordt afgestemd en viert de dag op een locatie die helemaal bij jullie past. Over alles denken veel bruidsparen na om er een prachtige dag van te gaan maken.

Met een professionele fotograaf kan je ervan uitgaan dat alles perfect wordt vastgelegd en dat je bijzondere foto’s overhoudt aan je bruiloft. Zo kan je een jaar later nog steeds genieten van alle mooie momenten. Een dag die je vast en zeker positief wil blijven herinneren.

Welke vragen stel ik aan een huwelijksfotograaf?

Heb je een fotograaf gevonden die jullie erg aanspreekt? Dan is de eerste vraag die je beantwoord wilt hebben of deze fotograaf nog beschikbaar is voor jullie bruiloft. Zoals je hierboven kon lezen zijn de zomermaanden snel volgeboekt. Het is helemaal niet gek om in dat geval 1,5 jaar van te voren al de trouwdatum te checken bij de fotograaf.

Is de fotograaf nog beschikbaar? Maak dan een afspraak voor een kennismaking. Je weet dat je met een professionele fotograaf te maken hebt wanneer jullie ontvangen worden in een aparte kantoorruimte of fotostudio.

Bij de kennismaking zijn er een paar belangrijke dingen die niet moet vergeten om te vragen aan de bruidsfotograaf. Vraag naar de stijl van de fotograaf. Hoe omschrijft de fotograaf de eigen fotografie stijl? Waar ligt de nadruk op tijdens het fotograferen? Wat gebeurt er als de fotograaf ziek is op jullie bruiloft? Binnen hoeveel tijd heb je de foto’s in huis? Krijg je daar ook een trouwalbum bij of krijg je alleen de foto’s?

Wat is belangrijk aan een fotograaf voor mijn huwelijk?

Ieder jaar wordt het nationaal trouwonderzoek afgenomen onder getrouwde stelletjes. Op de vraag welke zaken de meeste stress op leverden bij het plannen van de huwelijksdag staat controle uit handen geven steevast in de top 3. 22% had de meeste stress over het uit handen kunnen geven van de controle en daarnaast had 19% stress of alles wel goed zou verlopen op de bruiloft.

Het allerbelangrijkste aan je fotograaf is dat je er volledig op kunt vertrouwen. Zoek een fotograaf voor je bruiloft waar je de controle met een gerust hart uit handen kan geven. Een fotograaf waarvan je zeker weet dat het goed gaat komen. Bijvoorbeeld omdat er kosteloos een back-up bruidsfotograaf klaarstaat in noodgevallen.

huwelijk fotograaf bruiloft fotografie

Zorg dat je een fotograaf kiest die een backup fotograaf beschikbaar heeft

Welke afspraken moet je minimaal maken met je fotograaf?

Je doet er goed aan om een schriftelijke bevestiging te vragen van de afspraken die je maakt met een fotograaf. Zo weet je zeker dat er geen misverstanden kunnen ontstaan. Blijf in contact en neem een aantal weken voor de bruiloft met elkaar de planning door. Zo is de fotograaf op de hoogte van het verloop van je bruiloft. Bespreek daarbij wat er gebeurt in noodgevallen, bijvoorbeeld bij ziekte. Het is verstandig om telefoonnummers uit te wisselen wie er bereikbaar is in geval van nood. In veel gevallen is dit de ceremoniemeester of weddingplanner. Maak met elkaar ook goede afspraken over de fotoshoot locatie en de alternatieve fotoshoot binnen locatie voor als het weer tegen zit.

Waar gaan jullie trouwen?

The Wedding Story is gevestigd in Brabant, en we fotograferen bruiloften door heel Nederland en Vlaanderen. De lijst met plaatsen waar we vaak komen is lang. De lijst met plaatsen waar we vaak komen is lang. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den-Haag en Eindhoven, zijn plaatsen waar veel van onze bruiloften plaatsvinden.

Waar jullie ook gaan trouwen, in de mooie stad Amsterdam of in de bourgondische hoofdstad Breda, met twee bruidsfotografen halen we alles uit jullie bruiloft. We maken kleurrijke foto’s van spontane momenten, waarop je kunt zien dat iedereen geniet van jullie speciale dag. Geen stijve overdreven poses, want we gaan net dat ene stapje verder waar de doorsnee bruidsfotograaf stopt met fotograferen.

Doe nog meer inspiratie op voor je bruiloft

Blog: 20 beste tips voor de mooiste trouwfoto’s

Je steekt veel energie in de voorbereidingen van jullie bruiloft. Alles is tot in de puntjes verzorgt. Daar wil je dan ook mooie foto’s van! We hebben de 20 beste tips voor de mooiste trouwfoto’s voor je op een rijtje gezet. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit jullie trouwdag.

 

Spreken de foto’s op deze pagina je aan?

Bekijk meer van deze foto’s!

Trouwfotografie portfolio bekijken

 

Bekijk een complete bruiloft

Bekijk naast losse beelden uit ons trouwfotografie portfolio ook een volledige bruiloft. Gefotografeerd door twee trouwfotografen waardoor het volledige verhaal van de dag overblijft.

Judith en René

bruiloft chateau neercanne

Marlous en Marcel

bruiloft kasteel geldrop

Leona en Mathijs

bruiloft op het strand