Fotograaf bruiloft kosten

Wat kost een fotograaf voor mijn bruiloft?

“Wat kost een fotograaf voor mijn bruiloft?” Dit is een belangrijke vraag om jezelf af te vragen op het moment dat je gaat trouwen. In dit artikel vertellen we je alles over de kosten van een trouwfotograaf en leggen we precies uit waar deze prijzen op gebaseerd zijn.

wat kost een fotograaf voor mijn bruiloft

Wat kost een fotograaf voor mijn bruiloft?

Waar moet je op letten bij het opstellen van een budget?

Als je een budget gaat opstellen voor je bruiloft dan wil je uiteraard ook graag weten wat een fotograaf voor je bruiloft kost. Er is hierop geen eenduidig antwoord te geven, er is namelijk geen vaste prijs voor wat een fotograaf op je bruiloft kost. De prijzen voor een bruidsfotograaf lopen uiteen van enkel honderden euro’s tot ruim 5.000,- euro. Hier zit dus nogal wat verschil in. We zullen hieronder uitleggen waarom er zulke grote verschillen zijn in kosten.

De gemiddelde kosten van een fotograaf op een bruiloft

De prijs van een trouwfotograaf is een redelijke aanduiding van de kwaliteit die je mag verwachten. Gemiddeld besteden bruidsparen ongeveer 2.000, – euro aan fotografie voor hun bruiloft. Hiervoor mag je trouwfoto’s van gemiddelde kwaliteit terugverwachten. Wil unieke trouwfoto’s, die afwijken van de standaard, dan betaal je in veel gevallen meer dan deze gemiddelde prijs.

gemiddelde kosten fotograaf bruiloft

Wil je ook unieke foto’s van je bruiloft?

Als je de foto’s van de bruiloft minder belangrijk vindt kan je natuurlijk kiezen voor een goedkopere fotograaf. Er is voor ieder budget een fotograaf voor je huwelijk te vinden, en tussen het eindresultaat zit vaak een groot verschil.

Een fotograaf voor je bruiloft uitkiezen en daarbij je keuze enkel op de prijs baseren is niet verstandig. Bekijk goed wat je voor deze prijs terugkrijgt. Zoals hierboven aangegeven is de kwaliteit van de foto’s daarbij een belangrijk onderdeel.

Het verschil in kosten tussen trouwfotografen onderling

Vind je het belangrijk dat alle foto’s van je dag scherp zijn? Dat ook alle spontane reacties van je gasten worden gefotografeerd? Dat je fotograaf geen enkel moment mist? Dat je zeker weet dat de kus tijdens de ceremonie erop staat? Wil je daarnaast een fotograaf die na afloop foto’s aflevert waarvan je totaal verrast bent? Is je antwoord op deze 5 vragen minimaal 4x ja, dan moet je op zoek naar een fotograaf met veel ervaring. Van een expert, die al snel meer dan 300 bruiloften heeft gefotografeerd, mag je dit allemaal verwachten. Een expert op het gebied van bruiloften fotograferen kost vaak meer dan het gemiddelde van 2.000,- euro.

Ervaring van de fotograaf speelt een grote rol in de prijs en de kwaliteit van de foto’s. Heeft een fotograaf nog maar weinig ervaring in het fotograferen van bruiloften, dan is de prijs vaak een stuk lager dan het gemiddelde. Je moet er wel rekening mee houden dat wanneer er onverwachte dingen gebeurden de kans groot is dat deze fotograaf net te laat is met het maken van een foto. Ook is de kans reëel dat niet alle foto’s scherp zijn. Dit is het risico wat je moet overwegen bij je keuze voor een goedkopere fotograaf.

fotograaf bruiloft kosten

Ervaring van de fotograaf speelt een grote rol in de prijs en de kwaliteit van de foto’s

Een overzicht wat een fotograaf voor een bruiloft kost

Hobbyfotograaf € 0,- TOT € 1000,- VOOR EEN COMPLETE DAG

Voor deze fotografen is het fotograferen van een bruiloft een hobby. Vaak wordt dit gecombineerd met een vaste baan in een ander vakgebied, waardoor deze fotograaf niet elke dag van de week beschikbaar is.

Een hobbyfotograaf heeft over het algemeen niet veel ervaring. Als er onverwachtse dingen gebeuren dan is de kans groot dat deze fotograaf net te laat is met het maken van een foto. Ook is de kans reëel dat niet alle foto’s scherp zullen zijn. Niet alle foto’s zullen correct belicht zijn. Een hobbyist werkt vaak met een instapcamera van gemiddelde kwaliteit en heeft daarnaast geen of nauwelijks reserveapparatuur en loopt hiermee het risico om zonder te zitten als iets kapot gaat.

Maak je keuze voor een hobbyist als je het leuk vindt om enkele foto’s van je dag te hebben en je het minder erg vindt dat niet alle foto’s zijn gelukt.

STARTENDE FOTOGRAAF € 1000,- TOT € 2000,- VOOR EEN COMPLETE DAG

Een startende fotograaf heeft nog niet veel ervaring. Waarschijnlijk heeft deze persoon niet meer dan een twintigtal bruiloften mogen vastleggen. Hierdoor is er nog niet veel routine. Bij eenvoudige omstandigheden worden er goede trouwfoto’s gemaakt, maar zodra de omstandigheden lastiger en uitdagender worden zullen niet alle foto’s lukken. De vaste baan, naast fotografie, heeft vaak voorrang op de werkzaamheden als fotograaf. Hierdoor zal je als bruidspaar in veel gevallen langer moeten wachten op het eindresultaat.

Jullie bruiloft vormt een nuttige vorm van ontwikkeling voor een startende fotograaf, waardoor de kosten redelijk laag zullen zijn. Dit experimenteren zal ook risico’s met zich meebrengen. Niet alles zal goed gaan, dit is dan ook onderdeel van het leerproces van deze fotograaf die jullie bruiloft fotografeert.

Maak je de keuze voor een startende fotograaf dan kies je al snel voor gemiddelde kwaliteit. Op zich niets mis mee. Want bij normale omstandigheden zal het resultaat meer dan voldoende zijn. Zodra de omstandigheden lastiger worden is de kans aanwezig dat deze fotograaf over onvoldoende ervaring en vaardigheden beschikt om waardevolle trouwfoto’s te maken.

EXPERT € 2000,- TOT € 5000,- VOOR EEN COMPLETE DAG

Een expert is volledig gespecialiseerd in het fotograferen van bruiloften. Deze fotograaf is hier alle dagen van de week mee bezig en heeft al snel meer dan 300 bruiloften ervaring. Een expert werkt met professioneel apparatuur en heeft daarnaast meer dan voldoende reserveapparatuur.

Een expert weet in alle omstandigheden unieke trouwfoto’s te maken van hoge kwaliteit. Door de ruime ervaring mist deze fotograaf geen enkel moment en weet daarnaast jullie dag op een originele manier vast te leggen. Ook is er vaak een back-up bruidsfotograaf voor jullie bruiloft beschikbaar. Dit neemt veel stress weg bij zijn klanten.

Kies je voor een expert dan kies je voor hoge kwaliteit en zekerheid. Op de bruiloft kan je het maken van foto’s met een gerust hart uit handen geven, en krijg je achteraf waardevolle trouwfoto’s. Ook als er lastige omstandigheden zijn zoals slecht weer of tijdens het feest.

kosten fotograaf bruiloft

Een expert maakt ook in lastige omstandigheden unieke trouwfoto’s

VOOR WAT VOOR FOTOGRAAF KIES JIJ?

Voor het antwoord op deze vraag moet je voor je jezelf eerst een andere vraag stellen: “Hoe belangrijk vind ik foto’s van mijn bruiloft?” Hecht je niet zoveel waarde aan de herinneringen aan je bruiloft dan is wellicht een goedkopere hobbyfotograaf het overwegen waard.

Misschien kan je dan zelfs een gratis fotograaf voor je bruiloft vinden in je familiekring. Er is vast wel iemand die het leuk vindt om wat foto’s te maken van jullie bruiloft waardoor het niet veel hoeft te kosten. Denk hier wel goed over na! Het zou vervelend zijn als je achteraf spijt hebt omdat de foto’s niet zo mooi zijn geworden als dat je had gehoopt. Dit is nu eenmaal een reële kans zodra een hobbyfotograaf je bruiloft fotografeert.

Veel bruidsparen vinden de trouwfoto’s best belangrijk. De foto’s zijn de herinnering aan één van de meest bijzondere dagen in je leven. Een dag waar veel voorbereidingen aan vooraf gaan. Je kiest zorgvuldig prachtige trouwkleding uit, zorgt dat alles precies op elkaar wordt afgestemd en viert de dag op een locatie die helemaal bij jullie past. Over alles denken veel bruidsparen na om er een prachtige dag van te gaan maken.

hoe duur is een fotograaf bruiloft

Welke herinnering wil jij overhouden aan je bruiloft?

Wat blijft er over van jullie bruiloft als de bruidstaart op is en alle gasten weer naar huis zijn? De foto’s natuurlijk! Met een expert als bruidsfotograaf kan je ervan uitgaan dat alles perfect wordt vastgelegd en dat je waardevolle trouwfoto’s overhoudt aan je bruiloft. Zo kan je een jaar later nog steeds genieten van foto’s die je terugnemen naar het onbezorgde gevoel van je trouwdag. Zo blijf je de mooiste dag van je leven voor altijd positief herinneren.

 

Spreken de foto’s op deze pagina je aan?

Bekijk meer van deze foto’s!

Trouwfotografie portfolio bekijken