Trouwlocatie

Trouwlocatie

Hoe vind je de trouwlocatie die het beste bij jullie bruiloft past?

Vraag een willekeurig bruidspaar wat ze als eerste voor hun bruiloft regelen en je krijgt in 9 van de 10 gevallen de trouwlocatie als antwoord. Logisch, want de beschikbaarheid van de trouwlocatie is erg bepalend voor de uiteindelijke trouwdatum.

trouwlocatie

Het vinden van een trouwlocatie is een helse klus. Op een verzamelsite zoals The Perfect Wedding kan je een groot aanbod aan locaties vinden. Als je niet weet waar je naar op zoek bent dan zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Om moedeloos van te worden. Op deze pagina ontdek je waar je op moet letten tijdens je zoektocht naar de perfecte trouwlocatie voor je bruiloft. Hierna wordt het vinden van de juiste plek een eitje!

Een aantal jaar geleden was het allemaal een stuk eenvoudiger. Om te trouwen ging je naar het stadhuis en daarna huurde je een zaaltje voor een receptie waar iedereen een borreltje kon komen drinken. Inmiddels is dit concept ouderwets en kiezen veel stellen ervoor om de complete bruiloft te vieren op één trouwlocatie.

De voordelen van trouwen op één trouwlocatie

Je bruiloft vieren op één trouwlocatie heeft verschillende voordelen. Vooraf hoef je minder te regelen. Je hebt maar één locatie waarmee je afspraken maakt. Dit scheelt tijdens de voorbereidingen flink wat tijd. Ook je gasten zullen je dankbaar zijn. Logistiek gezien is het voor iedereen het fijnst om maar naar één locatie te gaan en daar de gehele dag te verblijven. Dit komt de sfeer ten goede want niemand hoeft op zijn horloge te kijken of het al tijd is om te gaan verkassen.

trouwen op 1 trouwlocatie

Waar moet je op letten bij het kiezen van een trouwlocatie?

Om je zoektocht naar de perfecte trouwlocatie makkelijker te maken bepaal je eerst welke onderdelen van de bruiloft je hier wilt gaan vieren? Wil je zowel de ceremonie als het diner en het feest op één locatie plaats laten vinden? Ja of nee? Na deze beslissing valt een flink aantal locaties af waardoor het aanbod al een stuk overzichtelijker wordt.

Volg na bovenstaande keuze de onderstaande stappen om uiteindelijk een goed beeld te hebben van welke locatie het beste bij jullie past.

Trouwlocatie buiten

De volgende vraag is of jullie buiten willen op de trouwlocatie? Willen jullie de dag doorbrengen in een muf zaaltje of buiten in de natuur? Veel bruidsparen denken daar zo over en daarom is een buiten trouwlocatie dé trend van de afgelopen jaren. Of je nu gaat trouwen op het strand of in het bos, in beide gevallen geeft dit een ontspannen vakantie gevoel. Een trouwlocatie buiten wekt voor veel mensen het gevoel van vrijheid op en dit geeft een ontspannen sfeer.

trouwlocatie buiten

De voordelen van buiten trouwen

Voor veel bruidsparen is buiten trouwen onderdeel van het droomscenario voor hun huwelijk. Een ceremonie in de buitenlucht gevolgd door lekker borrelen met champagne en taart op het terras. En als het even kan ook nog aan een grote tafel buiten dineren. Als je buiten gaat trouwen heb je een grote keuze aan trouwlocaties. Je kunt trouwen in een bosrijke omgeving, aan het water, op het strand of in de tuin van een mooi kasteel. De omgeving bepaald het thema en er is buiten minder versiering nodig omdat de natuur de locatie aankleed. Wie heeft er extra decoratie nodig als je omringt bent door een zee van bloemen?

voordelen buiten trouwen

Tip: Ook je trouwfotograaf kan het waarderen als jullie buiten gaan trouwen. Een buiten setting geeft meer mogelijkheden om mooie foto’s te maken dan wanneer je binnen in een donkere en krappe ruimte trouwt.

Trouwlocatie binnen en buiten

Het liefst wil je er niet aan denken, en voor sommige bruidsparen is het zelfs een ware nachtmerrie: regen op je bruiloft. Het is helemaal niet erg om uit te gaan van het allerbeste scenario en jullie trouwdag in te richten alsof het een stralende dag gaat worden. In veel gevallen zal dit ook zo zijn. Toch is het niet onverstandig om een plan B achter de hand te hebben. Een klein aantal dagen in de zomer kan dit van pas komen.

trouwlocatie binnen en buiten

Om zowel een goed weer als een slecht weer scenario te kunnen voorbereiden is het fijn als een trouwlocatie over zowel een binnen als een buiten ruimte beschikt. Zelfs een week voor de bruiloft kan je nog maar weinig zeggen over het weer op de dag zelf. Ga in dat geval nog steeds uit van een buiten bruiloft!

Tip: Bepaal op de ochtend van de bruiloft aan de hand van de weersvoorspellingen van welke ruimte jullie gebruik gaan maken, binnen of buiten. Het is fijn als een trouwlocatie deze flexibiliteit kan bieden. Dit is één van de dingen die je kunt navragen op het moment dat jullie een trouwlocatie gaan bezichtigen.

Wat kost een trouwlocatie?

Wat een trouwlocatie kost kan sterk variëren. De gemiddelde prijs van een trouwlocatie ligt rond de € 7.500,-. De prijs is afhankelijk van wat je afneemt. Je kunt er vanuit gaan dat wanneer je meer betaald je hier ook meer voor terugkrijgt.

Huur je enkel een ruimte voor het organiseren van een eenvoudige huwelijksvoltrekking dan zal dit niet meer dan € 1.000,- kosten. Als je een trouwlocatie afhuurt waar je de volledige dag wilt verblijven, van ceremonie tot aan het feest inclusief eten en drankjes voor alle gasten, dan kan je rekenen op een totale rekening van minimaal € 10.000,-.

wat kost een trouwlocatie

Hoe uitgebreid willen jullie het diner maken? Je begrijpt vast wel dat wanneer de trouwlocatie ook de catering verzorgt dat je meer betaald. Ook hier kan je verschillende keuzes in maken. Als je kiest voor een uitgebreid 4 gangen diner betaal je ongeveer € 50,- p.p. en wanneer je kiest voor een bbq buffet is dit rond de € 30,- p.p.

Het aantal gasten dat je uitnodigt is de meest bepalende factor voor wat een trouwlocatie kost.

Tip: Over het algemeen ben je goedkoper uit als je de complete dag op één trouwlocatie viert. Als je de ceremonie, borrel, diner en het feest op verschillende locaties wilt houden ben je in totaal duurder uit.

Tip: Het hoogseizoen in de trouwwereld loopt van de maanden mei tot en met september. Deze 5 maanden zijn veruit het populairst onder trouwlustige stellen. In deze periode is er veel vraag naar trouwlocaties waardoor de prijzen ook hoger liggen dan in de overige 7 maanden van het jaar. Trouwen buiten het hoogseizoen is bij verschillende trouwlocaties voordeliger.

Waar moet een trouwlocatie aan voldoen?

Het is verstandig om je vooraf af te vragen waar een trouwlocatie voor jullie zelf aan moet voldoen. Vinden jullie het bijvoorbeeld erg als het restaurant gedeeltelijk open blijft voor andere mensen om te komen dineren? Met andere woorden is de trouwlocatie exclusief voor jullie die dag gereserveerd of ontvangt de locatie op jullie bruiloft ook nog andere gasten.

trouwlocaties

We hebben in het verleden vaker meegemaakt dat op een trouwlocatie twee bruiloften tegelijk werden georganiseerd. Dit was echter niet aan het bruidspaar gecommuniceerd. Je zult begrijpen dat dit een onaangename verrassing voor ze was.

Tip: Stel vooraf de juiste vragen voordat je met een trouwlocatie in zee gaat. Tot slot van dit artikel hebben we een aantal vragen verzameld die je kunt stellen.

Wie versiert de trouwlocatie?

Bijna elke trouwlocatie zorgt voor een basis versiering. Daarnaast kan je zelf de trouwlocatie verder aankleden met lampionnen en bloemen. Afhankelijk van de trouwlocatie kan je dit de dag voorafgaand aan de bruiloft, of op de dag van de bruiloft zelf doen. Dit is iets wat je vooraf moet afstemmen met de trouwlocatie.

wie versiert de trouwlocatie

Laat de extra versiering op de trouwlocatie aanbrengen door jullie ceremoniemeester en een klein groepje vrienden of familie. Dit kan een tijdrovende klus zijn als je dit helemaal alleen moet doen. Vele handen maken in dit geval licht werk.

Tip: Bij veel trouwlocaties moet de versiering dezelfde dag nog worden opgeruimd. Ook hierbij ben je het snelst klaar als er meerdere mensen helpen.

Trouwlocatie met overnachting

Als één van de laatste opties kan je overwegen om te gaan voor een trouwlocatie met overnachting voor jullie zelf en de gasten. Dit is de garantie dat het ’s avonds een knalfeest gaat worden waarbij tot de laatste minuten wordt gedanst. Zonder overnachting loop je de kans dat er verschillende gasten halverwege de avond afdruipen omdat ze nog een stuk naar huis moeten rijden.

trouwlocatie met overnachting

Tip: Als gasten blijven overnachten bij de trouwlocatie kan je de volgende ochtend uitgebreid met elkaar na kletsen tijdens een gezamenlijk ontbijt.

Trouwlocatie open dag

Zijn jullie eruit en weet je aan welke eisen jullie droomlocatie moet voldoen? Ga dan sfeerproeven op de trouwlocatie zelf. Dit kan tijdens een trouwlocatie open dag waarop jullie verschillende locaties op één dag kunnen bezoeken. Of maak bij de gewenste locatie een afspraak om de bruiloft planning verder te bespreken. Je doet er goed aan om tijdens dit gesprek goed door te vragen zodat je op de bruiloft zelf niet voor verrassingen komt te staan.

trouwlocatie open dag

Wat moet je vragen bij een trouwlocatie?

Hierbij een overzicht met vragen die je kunt stellen bij een bezoek aan een trouwlocatie.

1. Is er voor de buiten ceremonie een alternatieve binnen optie beschikbaar als het regent op onze bruiloft?

2. Kunnen we op de ochtend van onze bruiloft een keuze maken of we onze buiten ceremonie kunnen verplaatsen naar binnen vanwege de voorspelde regen?

3. Mogen we de trouwlocatie ook gebruiken als binnenlocatie voor de fotoshoot zodra we buiten geen foto’s kunnen maken vanwege de weersomstandigheden?

4. Wanneer mogen we onze eigen versiering ophangen, en op welk moment moet dit worden opgeruimd?

5. Hoe gaat de locatie om met onverwachtse gebeurtenissen? Stellen ze zich hierbij flexibel op?

6. Zijn de kosten voor drankjes afgekocht of is dit op nacalculatie?

7. Is de trouwlocatie exclusief voor jullie bruiloft gereserveerd of ontvangt de locatie ook andere gasten?

Doe meer inspiratie op voor je bruiloft!

Tip: De populairste bruidstaarten van dit trouwseizoen

Vandaag de dag zijn er talloze soorten en stijlen van bruidstaarten mogelijk. Van traditionele bruidstaarten die bestaan uit 3 lagen met roombotercrème tot aan bruidstaarten van 1 laag versiert met chocolade, fruit of eetbare bloemen. Bekijk de trends van dit trouwseizoen!

bruidstaart 3 lagen

Tip: Zo vind je het bruidsboeket die het beste bij je past

Er zijn vele soorten trouwboeketten waaruit je kunt kiezen. Elk met hun eigen betekenis en stijl. Welk trouwboeket past het beste bij jullie bruiloft? Bekijk de trends van dit trouwseizoen.

bruidsboeket bewaren

Tip: Zo vind je een binnenlocatie voor de fotoshoot

Ondanks dat je hoopt dat er geen regen valt op je bruiloft is het wel realistisch om hier rekening mee te houden. Met de juiste voorbereiding komt het ook met jullie foto’s helemaal goed. We geven je verschillende tips hoe je eenvoudig de binnenlocatie vindt die bij jullie bruiloft past.

binnenlocatie fotoshoot

Niemand hoopt op regen tijdens zijn bruiloft

Of lees verschillende ervaringen van bruidsparen met ons als fotograaf op hun bruiloft