10 ideeën voor originele groepsfoto’s op een bruiloft

Tips om een leuke groepsfoto te laten maken


“Heb jij leuke ideeën zodat we originele groepsfoto’s kunnen maken op onze bruiloft?” Een vraag die we vaak krijgen. We besloten een blog te maken waarin we je alles vertellen over het maken van groepsfoto’s.

groepsfoto's maken

Reserveer ruimte en tijd om ook grappige groepsfoto’s te maken

Groepsfoto’s

Als trouwfotograaf zien we dat op elke bruiloft groepsfoto’s worden gemaakt. Niet gek. Het komt namelijk zelden voor dat een complete familie en vriendengroep samenkomt op één plek. De ideale kans om hier leuke groepsfoto’s van te maken. Je kunt natuurlijk ook groepsfoto’s laten maken tijdens een ander feestje, of ter gelegenheid van een verjaardag. Op welk moment je het ook doet, maak er wat moois van. Het is tenslotte een uniek moment. Hoe leuk is het om over 10 jaar terug te kunnen kijken en al je dierbaren weer bij elkaar te zien staan?!

groepsfoto's bruiloft

Tip: Benut het unieke moment dat al je vrienden bij elkaar zijn op één plek.

Maak groepsfoto’s buiten

Als bruiloft fotograaf heb je buiten veel meer mogelijkheden. Je kunt de juiste achtergrond met het beste licht combineren. Daarnaast heb je alleen nog maar een groep leuke mensen en paar originele ideeën nodig. Deze vier ingrediënten vormen de basis voor een top resultaat. Iets wat binnen vrijwel onhaalbaar is.

Gebruik humor en creëer grappige groepsfoto’s

Stijve groepsfoto’s zijn zó 1990! Het is helemaal in om grappige groepsfoto’s te maken. Je kent ze vast wel, die extreem geposeerde groepsfoto’s. Iedereen op een rijtje, “lachen” en dat was de foto. Op zich niet mis mee. Je krijgt zo een waardevol aandenken van de aanwezige gasten, en bent daar niet al te veel tijd aan kwijt. Maar, het is ook te begrijpen dat je graag groepsfoto’s wilt hebben die iets meer swingen.

Poses voor groepsfoto’s die grappig zijn

Doe iets onverwachts en zorg voor humor! Zo krijg je niet alledaagse en grappige groepsfoto’s. Laat alle dames hun hakken naar de camera gooien. Spring met elkaar de lucht in. Laat de bruidegom door zijn vrienden de lucht in gooien. Gebruik attributen. Spring in de lucht. Doe met elkaar een groepshug. Laat alle mannen een sigaar roken. Verschillende ideeën om grappige groepsfoto’s te maken.

groepsfoto grappig

Tip: Niet alle groepsfoto’s zijn stijf en saai.

Denk out of the box en maak originele groepsfoto’s

Zelf ben ik gek op het maken van originele groepsfoto’s. Eerst out of the box denken en daarna een bijzondere groepsfoto maken zoals je nog niet eerder hebt gezien. Veel bruidsparen vragen om een originele groepsfoto van hun bruiloft, en die uitdaging ga ik altijd graag aan.

Afgelopen zomer waren we bij trouwlocatie Waterlust de Kaagsociëteit in Warmond, net boven Leiden. Een prachtige locatie, direct gelegen aan het water. In de zomer gaat de zon onder aan de andere kant van het water. De zonsondergang op deze zomerdag was erg spectaculair. Dit konden we niet aan ons voorbij laten gaan! Met het bruidspaar en hun beste vrienden hebben we originele groepsfoto bij zonsondergang gemaakt. Een toast, waarbij je iedereen terug te zien is silhouet. Vanwege de originaliteit heeft deze foto al verschillende internationale trouwfotografie awards gewonnen.

originele groepsfoto

Tip: Denk out of the box en maak originele groepsfoto’s.

Met een zonsondergang is nog veel meer variatie mogelijk. Wat dacht je van deze foto? De foto werd gemaakt tijdens een bruiloft bij trouwlocatie Beachclub At Sea in Scheveningen, Den Haag. De bruidegom werd door zijn beste vrienden de lucht in gegooid, wat deze bijzondere groepsfoto opleverde. Een grote afdruk van deze foto hangt nu bij dit bruidspaar als pronkstuk in de woonkamer.

Natuurlijk kan je zonder zonsondergang ook originele groepsfoto’s laten maken.

originele groepsfoto bruiloft

Tip: Zoek een fotograaf die out of the box kan denken.

Het beste moment om groepsfoto’s te maken op een bruiloft

Wil je originele en ontspannen groepsfoto’s? Dan is het moment op de dag van groot belang. Aan het einde van de borrel is het beste moment om groepsfoto’s te maken op een bruiloft. Al je gasten zijn dan het meest ontspannen, en dit levert de leukste groepfoto’s op! Na de foto’s kunnen jullie direct doorgaan naar het diner.

Andere tips voor groepsfoto’s bij een bruiloft

Maak van te voren een lijst met samenstellingen waarmee je op de foto wilt gaan. Laat je ceremoniemeester op de bruiloft de namen opnoemen. Zo is voor iedereen duidelijk wanneer ze aan de beurt zijn. Ga niet op de dag zelf improviseren, want de kans is groot dat je gasten per ongeluk vergeet.

groepsfoto ideeen

Tip: Plan de groepsfoto’s aan het einde van de borrel, dan is iedereen ontspannen.

Voorbeeld lijst voor groepsfoto’s op een bruiloft

Maak je lijst niet te lang. We hebben nog nooit ervaren dat gasten enthousiast werden van een uitgebreide poseersessie. Een goed lijstje bestaat uit een tiental combinaties. Begin bij de mensen die slecht ter been zijn. Zo kunnen ze snel weer gaan zitten. Kleine kinderen hebben vaak een korte concentratie spanne. Plaats ze daarom hoog op je lijstje. Een voorbeeld lijst voor groepsfoto’s kan er als volgt uitzien:

– de complete groep met gasten
– ouders bruid + bruidspaar
– familie bruid + bruidspaar
– ouders bruidegom + bruidspaar
– familie bruidegom + bruidspaar
– getuigen + bruidspaar
– bruid met vrienden
– bruidegom met vrienden

groepsfoto's

Tip: Maak een grote groepshug met al je vrienden.

Hoeveel tijd kost het maken van groepsfoto’s?

Er zijn 2 manieren om het maken van groepsfoto’s. Of je doet dit aan de ‘lopende band’ en je gebruikt bij elke foto dezelfde pose. Dit is wellicht weinig origineel, maar wel de snelste manier. Reken op ongeveer 2 minuten per combinatie. Dus heb je een lijst met 15 combinaties dan doe je er verstandig aan om 30 minuten in te plannen. Praktisch gezien is dit de meest gehanteerde aanpak op bruiloften.

De tweede aanpak is om bij elke combinatie een creatieve foto te maken. Dit kost best veel tijd. Hierbij moet je uitgaan van 5 minuten per combinatie. Dus heb je een lijst met 15 combinaties, dan ben je voor je het weet 1,5 uur verder. Dat is wellicht iets teveel van het goede.

Een goede compromis is om hier een tussenvorm in te kiezen waarbij je met de oudere gasten de geijkte poses gebruikt en met de vriendengroep van het bruidspaar een aantal grappige groepfoto’s maakt.

lijst groepsfoto's bruiloft

Wij zijn de fotografen van The Wedding Story en staan te springen om originele groepsfoto’s te maken op jullie bruiloft!

Waar gaan jullie trouwen?

Fotostudio The Wedding Story is gevestigd in Brabant, en we fotografen bruiloften door heel Nederland en Vlaanderen. De lijst met plaatsen waar we vaak komen is lang. Breda, Den Bosch, Eindhoven en Utrecht, zijn plaatsen waar veel van onze bruiloften plaatsvinden.

Fotostudio The Wedding Story is opgericht in Zuid-Holland, in de stad Dordrecht, en was hier ruim 10 jaar gevestigd. We kennen deze stad door en door. Geen enkel fotogeniek straatje is ons onbekend. Andere steden in Zuid-Holland waar we veel bruiloften fotograferen zijn Rotterdam, Den Haag en Leiden.

Waar jullie ook gaan trouwen, in de mooie stad Amsterdam of in de bourgondische hoofdstad Breda, met twee bruidsfotografen halen we alles uit jullie bruiloft. We maken kleurrijke foto’s van spontane momenten, waarop je kunt zien dat iedereen geniet van jullie speciale dag. Geen stijve overdreven poses, want we gaan net dat ene stapje verder waar de doorsnee bruidsfotograaf stopt met fotograferen.

Doe inspiratie op voor je bruiloft

Blog: 20 beste tips voor de mooiste bruidsfoto’s

Je steekt veel energie in de voorbereidingen van jullie bruiloft. Alles is tot in de puntjes verzorgt. Daar wil je dan ook mooie foto’s van! We hebben de 20 beste tips voor de mooiste trouwfoto’s voor je op een rijtje gezet. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit jullie trouwdag.

Bekijk een complete bruiloft

Leona en Mathijs

bruiloft op het strand

Lindsay en Stefan

bruiloft ingenhousz breda

Jennifer en Raymond

bruiloft houtse meer


 

Wil je ook een trouwfotograaf die vastlegt hoe bijzonder jullie dag was?

We staan te springen om alles uit jullie dag te halen. We gaan net dat ene stapje verder waar andere trouwfotografen ophouden. Om jullie een uniek aandenken aan de prachtige dag te kunnen geven. Foto’s die over 10 jaar nog steeds een grote glimlach op je gezicht toveren.

 

Waar kan ik meer foto’s zien?

Trouwfotografie portfolio bekijken