Fotograaf Arjan van der Plaat in het nieuws

Fotograaf Arjan van der Plaat: Dordtenaar van de week


In mei won fotograaf Arjan van der Plaat de Bruidsfotografie Award 2018 in de categorie vakprijs bruidskinderen. De Dordtse fotograaf vindt dit een belangrijke verkiezing binnen de branche, vanwege de erkenning van zijn werk. “Je bent hard bezig met je best doen, dit is erkenning. Zeker doordat aankomende bruidsparen ook in de vakjury zaten”, vertelt Van der Plaat.

Arjan van der Plaat kwam, als bruidsfotograaf Dordrecht, op zijn achttiende in Dordrecht wonen. “Ik ben naar Dordt gegaan om meer te trainen bij zwemclub MNC en heb daar ook mijn verloofde leren kennen. Ik heb dertien jaar met veel plezier in Dordrecht gewoond. Eerst in Stadpolders en later in Krispijn. Ik voelde me erg thuis in Dordrecht en heb veel vrienden leren kennen in Dordrecht.” Ook is hij bekend als hoofdfotograaf van The Wedding Story, het bedrijf dat hij in 2008 heeft opgericht.

Fotograaf Arjan van der Plaat

 

Bekijk de mogelijkheden voor jullie bruiloft

 

Spontane bruidsfotografie met veel oog voor spontane momenten en emoties

Met The Wedding Story verzorgt Van der Plaat maximaal 20 bruiloften per jaar. Dit doet hij samen met fotografen Koen Smit, Petra Bravenboer en Lia Remmelzwaal en videograaf Marick Hoeijenbos. De stijl is herkenbaar, ‘spontane bruidsfotografie met veel oog voor spontane momenten en emoties’. Voordat de 32-jarige in 2008 begon als professioneel fotograaf, was hij al van jongs af aan gefascineerd. “Met fotografie kan je de tijd voor even stil laten staan. Je bepaald zelf wat je wel en niet laat zien op een foto. Je kunt onder andere dagelijkse dingen er spectaculair uit laten zien. In het maken van foto’s kan je al je creativiteit en fantasie stoppen.”

Award winning bruidsfotografie

Het begon niet met bruidsfotografie, maar met fotograferen van families. “Vier jaar geleden heb ik besloten om me volledig op bruidsfotografie te focussen, waar mijn hart ligt. Het afgelopen jaar heb ik zeventien nationale en internationale awards gewonnen met mijn trouwfoto’s. En ik ben uitgeroepen tot de top vijf beste trouwfotograaf van Nederland.”

Fotograaf Arjan van der Plaat

Uitdaging

Hoewel de fotograaf een bruiloft fotograferen het mooiste noemt wat er is, vindt hij het niet iets wat je zomaar even doet. “Op een bruiloft kom je continu wisselende (licht)omstandigheden tegen en dit maakt het technisch gezien erg uitdagend om iedere keer weer de mooiste foto’s te maken. De uitdaging is om het iedere keer weer anders te doen en nog spectaculairdere foto’s te maken.”

De bucketlist van fotograaf arjan van der Plaat

Deze zomer was bijzonder voor Arjan van der Plaat. Zo won hij voor de negende keer twee Masters of Dutch Wedding Photography awards en streepte hij het fotograferen van een huwelijksaanzoek onder water af van zijn bucketlist. “Onlangs mocht ik een bruidspaar onder de Zuid-Afrikaanse sterrenhemel fotograferen en deze maand fotografeerde ik een huwelijksaanzoek onder water tijdens het duiken. De volgende droom is een huwelijksceremonie bij ondergaande zon op Ibiza.” Ook stapte Van der Plaat dit jaar zelf in het huwelijksbootje met zijn verloofde Lotte. “Uit mijn professionele ervaring heb ik geleerd dat je moet genieten van de dag zelf en moet vieren zoals je dat zelf wilt.”

Fotograaf Arjan van der Plaat

Tips voor toekomstige bruidsparen

Als professioneel fotograaf weet Arjan van der Plaat als geen ander waar je tijdens je bruiloft op moet letten wat zijn fotografie betreft. “Ga op zoek naar een fotograaf waarvan de foto’s je aanspreken. Er zijn vele verschillende soorten stijlen. Zo fotograferen wij spontane momenten en zetten niets in scene, maar dit doet niet iedereen. Vraag of je complete bruiloften kunt zien, zodat je zeker weet dat de fotograaf van begin tot einde van de dag mooie foto’s kan maken. Tot slot is het allerbelangrijkste dat je een goede klik hebt met de fotograaf.”

Dit verhaal is geschreven door door Nanda van Heteren.

Fotograaf Arjan van der Plaat

 

Bekijk foto’s van volledige bruiloften