Welke hand trouwring links of rechts

Aan welke hand moet de trouwring?

Aan welke hand draag je een trouwring? Moet je een trouwring links of rechts dragen? Dit zijn een veel gestelde vragen. Je mag een trouwring zowel links als rechts dragen. De keuze is aan jou. Er is geen goed of fout. Je draagt een trouwring altijd aan je ringvinger, maar aan welke hand je de trouwring draagt hangt af van tradities en verschilt per land, en per geloof. In dit artikel vertellen we je er alles over.

trouwring links of rechts

Lees in dit artikel of je een trouwring links of rechts moet dragen.

Trouwring links of rechts dragen?

Of je een trouwring links of rechts draagt wordt traditioneel gezien bepaald door je geloof. Ben je katholiek opgevoed dan draag je de trouwring aan de linkerhand terwijl protestanten hun ring aan de rechterhand dragen. Over het algemeen dragen moslims de trouwring aan de rechterhand. Tegenwoordig wordt de keuze aan welke hand de trouwring wordt gedragen steeds minder gebaseerd op een geloof.

De keuze tussen links of rechts tegenwoordig

Als trouwfotograaf zien we dat oude tradities steeds minder worden opgevolgd. Steeds vaker wordt er gekozen tussen links of rechts vanwege praktische overwegingen. De meeste rechtshandige mensen kiezen ervoor om de trouwring links te dragen. Zo voorkom je dat de ring snel beschadigd en heb je er geen last van tijdens het schrijven en andere handelingen met je dominante hand. Doe je werk waarbij je bijzonder veel maar één hand gebruikt? Draag dan de trouwring aan de hand die je het minste gebruikt.

Aan welke hand draag je een trouwring als vrouw? Voor vrouwen speelt vaak nog een extra overweging mee voor de keuze tussen links en rechts. Je kunt er ook bewust voor kiezen om je ring aan je dominante hand te dragen. Dit is de hand die je het vaakst gebruikt waardoor de ring ook het meeste opvalt.

welke hand trouwring

Draag je trouwring bewust aan je dominante hand zodat hij vaker opvalt.

Trouwring aan de linkerkant vanwege Vena Amoris

In Egypte is het gebruikelijk om de trouwring aan de linkerhand te dragen. Deze traditie komt voort uit het geloof dat je linker ringvinger in direct contact met je hart staat. Vena Amoris, oftewel ader van de liefde. Om deze reden wordt de trouwring ook in Zuid-Afrika en Noord-Amerika aan de linker hand gedragen. Je trouwring aan je linkerhand dragen is vanwege deze romantische gedachte zeker de overweging waard!

Welke hand trouwring vrouw en man?

Moeten man en vrouw de trouwring aan dezelfde hand dragen? Dit is niet het geval. Bepaal eerst of je de trouwring volgens traditionele overtuigingen wilt dragen. Als je dit niet wilt ben je volledig vrij in je keuze en is het verstandig om uit praktische redenen voor de beste hand te kiezen.

Wist je dat mannen pas sinds de 19e eeuw een trouwring dragen? Hiervoor was een trouwring enkel voor vrouwen.

Verlovingsring

Als symbool van het voorgenomen huwelijk ontvangt een vrouw vaak een verlovingsring van haar partner. Aan welke hand draag je een verlovingsring? Vroeger was het traditie dat je een verlovingsring aan de andere hand dan je verlovingsring droeg. Dus zou een trouwring vanwege katholieke achtergrond links worden gedragen dan werd de verlovingsring rechts gedragen.

welke hand trouwring vrouw

Draag je verlovingsring links als je jouw trouwring rechts wilt dragen.

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat vrouwen de trouwring en verlovingsring aan dezelfde hand dragen. Het is zelfs mogelijk om dit als set samen te kopen en na de bruiloft samen te dragen. Ook zie je steeds vaker dat verlovingsringen een upgrade krijgen waarbij een diamant wordt toegevoegd. Zo wordt de verlovingsring omgevormd naar trouwring.

overzicht per land en religie

Trouwring links of rechts katholiek?
Katholieken dragen de trouwring aan de linkerhand

Trouwring links of rechts Christen?
Protestanten dragen de trouwring aan de rechterhand

Trouwring links of rechts Islam?
Islamitische mensen dragen over het algemeen de trouwring aan de rechterhand

Aan welke hand draag je een trouwring in Nederland?
Gezien de grote verschillen tussen de traditionele geloven in Nederland wordt de trouwring in Nederland zowel links als rechts gedragen.

Trouwring links of rechts dragen in België?
Aan welke hand de trouwring wordt gedragen in België is onder andere afhankelijk van de regio. In Oost- en West Vlaanderen wordt de trouwring links gedragen. In Antwerpen en Brabant draagt men de trouwring aan de rechter hand. In Limburg verschilt dit per gebied.

Trouwring links of rechts dragen in Duitsland?
Door Duitsers wordt de trouwring vaak aan de rechterhand gedragen.

Trouwring links of rechts dragen in Amerika?
In Noord-Amerika is het gebruikelijk dat de trouwring aan de linkerhand wordt gedragen.

aan welke hand moet de trouwring

Een trouwring is nog steeds het meest gekozen symbool bij een bruiloft.

Tattoo in plaats van trouwring

Een trouwring is het meest gekozen symbool bij een huwelijk. Het is echter niet verplicht om een trouwring te nemen. Er zijn verschillende redenen om geen trouwring te dragen. Bijvoorbeeld omdat het te gevaarlijk is om een ring te dragen voor je werk. Een tattoo in plaats van trouwring is dan een goed alternatief. Het is absoluut de overweging waard als je partner makkelijk zijn of haar spullen kwijtraakt. De tatoeage als trouwring hoeft niet persé op de ringvinger geplaatst te worden, maar kan ook op een ander deel van je lichaam worden gezet.

Doe waar jij je goed bij voelt!

Aan welke hand je een trouwring draagt hangt tegenwoordig meer af van gemak dan traditionele overwegingen. Deze keuze volgt de huidige trend die veel bruidsparen hanteren bij het organiseren van hun bruiloft: ‘Doe vooral waar jij je goed bij voelt!’ In veel gevallen draait een bruiloft steeds meer om een dag lang genieten. Om samen met de belangrijkste mensen in je leven de liefde te vieren.

trouwring links of rechts dragen

Bekijk de 20 beste tips voor de mooiste foto’s van je bruiloft.

Doe meer inspiratie op voor je bruiloft

Blog: 20 beste tips voor de mooiste foto’s van je bruiloft

Je steekt veel energie in de voorbereidingen van jullie bruiloft. Alles is tot in de puntjes verzorgt. Daar wil je dan ook mooie foto’s van! We hebben de 20 beste tips voor de mooiste trouwfoto’s voor je op een rijtje gezet. Zo ben je goed voorbereid en haal je alles uit jullie trouwdag.

Vind de juiste trouwfotograaf voor je bruiloft:


Trouwfotograaf Breda
Trouwfotograaf Den Bosch
Trouwfotograaf Eindhoven
Trouwfotograaf Rotterdam
Trouwfotograaf Amsterdam